Επιλογή Σελίδας

Δραστηριότητες

Πεζοπορία

Ξεκινώντας από την Δεσκάτη, ανεβείτε έως το καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου στην Βουνάσσα. Κατά την διάρκεια της διαδρομής θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την φύση και μόλις φτάσετε στην κορυφή θα απολαύσετε μια υπέροχη θέα: τον κάμπο του Ν. Γρεβενών, την Κοζάνη, τη λίμνη Πολυφύτου και τη λίμνη του φράγματος του Αγ. Ιλαρίωνα, που κατασκευάζει η Δ.Ε.Η.

Περιπλανηθείτε στους διαλυμένους οικισμούς της περιοχής, Ρόγγια, Λάη, Καλύβια, Γκορτσιά, Μέλοβο, στο οποίο σώζεται ο ανακαινισμένος ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που λειτουργούσε και ως γυναικεία μονή επί Τουρκοκρατίας. Είναι ο αρχαιότερος οικισμός της Δεσκάτης. Επίσης μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τη Βρυσοπoύλα, στη περιοχή «Κογιάθκα», και πιείτε το νερό της.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Φυσιολατρικού – Ορειβατικού Χιονοδρομικού Συλλόγου Δεσκάτης: 24620-31597, 24620-32780

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός

 

Αλεξίπτωτο Πλαγιάς / Παραπέντε

 

Ορειβασία

Τα Καμβούνια Όρη προσφέρονται για ορειβασία για τους λάτρεις αυτού του είδους δραστηριότητας.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Φυσιολατρικού – Ορειβατικού Χιονοδρομικού Συλλόγου Δεσκάτης: 24620-31597, 24620-32780

Χιονοδρομίες-Σκί

Το μικρό χιονοδρομικό κέντρο κάτω από τον Πρίονο μπορεί να «μυήσει» άτομα κάθε ηλικίας στην ομορφιά της χιονοδρομίας και του σκι.

Επίσης, ο δήμος της Δεσκάτης έχει μεριμνήσει για την δημιουργία πίστας εκμάθησης σκι στη θέση «Λάκα Τσόλικα» της Βουνάσας, η οποία λειτούργησε πολύ πρόσφατα. Στην πίστα αυτή που βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία, μικροί και μεγάλοι μπορούν να εκπαιδεύονται αλλά και να απολαμβάνουν το σκι.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλ. του Δήμου Δεσκάτης: 24620-31203.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Φυσιολατρικού – Ορειβατικού Χιονοδρομικού Συλλόγου Δεσκάτης: 24620-31597, 24620-32780

Canoe-kayak & rafting στον Αλιάκμονα

Ο Αλιάκμονας δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχει ο καθένας σε δραστηριότητες ιδιαίτερων σπορ όπως canoe-kayak και rafting.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα του Φυσιολατρικού – Ορειβατικού Χιονοδρομικού Συλλόγου Δεσκάτης: 24620-31597, 24620-32780

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Το έθιμο της Ανδρομάνας

Η Ανδρομάνα είναι ένα σπάνιο έθιμο, το οποίο ξεκίνησε την εποχή της Τουρκοκρατίας. Ήταν ο τρόπος, με τον οποίο οι Δεσκατιώτες περνούσαν τα μηνύματα της λευτεριάς και της επανάστασης με αλληγορικές έννοιες των τραγουδιών υπό την παρουσία των Τούρκων. Στις μέρες μας το έθιμο διεξάγεται ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, και δηλώνει το τέλος της Πασχαλιάς. Αποτελείται από ιδιόρρυθμα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Πασχαλιάς, συναντάται μόνο στη περιοχή αυτή και αναβιώνει εδώ και αρκετές δεκαετίες πάντα αυτή την ημέρα.

Το έθιμο ξεκινά με τον «τρανό» χορό, ο οποίος στήνεται στην κεντρική πλατεία της Δεσκάτης και αποτελείται από ομάδες χορευτών των είκοσι ατόμων, που χορεύουν σε κύκλους, με αργό ρυθμό, παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής. Στο τέλος του εθίμου χορεύεται η Ανδρομάνα. Ο χορός αποτελείται από άνδρες που σχηματίζουν ανθρώπινη πυραμίδα 3 επιπέδων, 6 στο 1ο, 5 στο 2ο (πάνω στις πλάτες των πρώτων 6) και άλλοι 3 στην κορυφή. Ο ρυθμός των τραγουδιών εναλλάσσεται από αργός και λυπητερός σε γρήγορο και εύθυμο.

Η Ανδρομάνα, σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει την Παναγία, που παρότι αυτές τις ημέρες σωριάστηκε από τον πόνο, διατήρησε μέσα της την ανδρεία, ενώ κατά μια άλλη εκδοχή συμβολίζει επίσης και την Άνοιξη που ξαναγεννιούνται όλα, όπως ανέμεναν το ίδιο οι σκλαβωμένοι Έλληνες να ξαναγίνει με την Ελλάδα.

Οι Φωτιές

Την Παραμονή των Χριστουγέννων καθώς και της Πρωτοχρονιάς σε όλα τα υψώματα των μαχαλάδων(γειτονιές) της πόλης μας ανάβονται φωτιές που διατηρούνται αναμμένες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες όπου θα ξεκινήσουν τα κάλαντα. Συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι και συνοδεύεται από τραγούδια, χορό και πειράγματα μεταξύ των μαχαλάδων για τι ποιος έχει την καλύτερη. Νικητής είναι ο μαχαλάς που θα καταφέρει να ανάψει τη μεγαλύτερη και με μεγαλύτερη διάρκεια φωτιά.

Ο Μπούρμπουλος

Το έθιμο του Μπούρμπουλου διεξάγεται κατά τη διάρκεια της Απόκριας, ξεκινώντας από την Τσικνοπέμπτη με την οργάνωση ομάδων μεταμφιεσμένων ή και με ατομικές πρωτοβουλίες πολιτών, όπου περιφέρονται στους δρόμους της πόλης μας καθώς και στα μαγαζιά της πειράζοντας τους περαστικούς και τους θαμώνες και βάζοντας στο κλίμα των ημερών ακόμα και τον πιο αδιάφορο πολίτη. Στα μαγαζιά της πόλης μας κάθε βράδυ οργανώνονται πάρτι Μασκέ. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με γλέντι και χορό στην Κεντρική Πλατεία της Δεσκάτης όπου συμμετέχουν όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και το κάψιμο του Καρνάβαλου-Μπούρμπουλου.

Πολιτιστικός Αύγουστος – Ζάβορδα

Κάθε Αύγουστο ο Δήμος μας οργανώνει Πολιτιστικές Εκδηλώσεις με Θεατρικά Έργα, Συναυλίες και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα. Στις εκδηλώσεις δόθηκε η ονομασία Ζάβορδα προς τιμή του μοναστηρίου της Ζάβορδας.