Δεσκάτη Γρεβενών
Η Δεσκάτη είναι ορεινή κωμόπολη, ευρισκόμενη στην ΝΑ άκρη του νομού Γρεβενών, χτισμένη, σε ένα μικρό οροπέδιο στη νότια πλευρά των Καμβουνίων Όρων, σε ύψος 850 μέτρα περίπου. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Γρεβενών με πληθυσμό περίπου 3.500 κατοίκους και αποτελεί την νοτιότερη κωμόπολη της Μακεδονίας. Καλύπτει έκταση 126 τ. χλμ, απέχει από τα Γρεβενά 60 χλμ. και βρίσκεται εκεί που συναντιούνται οι νομοί Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων και Λάρισας. Υπαγόταν περιοδικά κατά το παρελθόν και στους τέσσερις νομούς.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και διακρίνονται για την παραδοσιακή τους φιλοξενία και για τον ήπιο και ευγενή χαρακτήρα τους. Ένα ακόμη προσοδοφόρο επάγγελμα στην περιοχή είναι η βιοτεχνία ειδών για τον στρατό και την Εκκλησία, ενώ υπάρχει και συνεταιρισμός σιδήρου και μετάλλου.
Διαθέτει χαμηλή οικιστική δόμηση, αρκετό πράσινο και τα γύρω βουνά είναι κατάφυτα από βελανιδιές, πεύκα και έλατα. Το κλίμα της είναι ξηρό και δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η περιοχή ανήκε στην αρχαία Μονδαία και κατά τον 12ο αιώνα υπήρχαν τρεις οικισμοί: οι Μέλοβο, Καρίτσα, Λουτρό. Αργότερα υπήρχαν στην περιοχή 14 μικροί οικισμοί, οι οποίοι με το χρόνο, συγκεντρώθηκαν στη Δεσκάτη για λόγους ασφαλείας λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Το όνομα Δεσκάτη προέρχεται από το βλάχικο ρήμα “ντισκάρε = σκίζω”. Και αυτό διότι η περιοχή στην οποία είναι χτισμένη η Δεσκάτη κόβεται (σχίζεται) από ρέματα. Έτσι με το πέρασμα του χρόνου και την παραφθορά του ονόματος “Ντισικάτα” -> “Ντισκάτα” -> “Δισκάτα” -> “Δισκάτη” κατέληξε στο “Δεσκάτη”.
Η πρώτη αναφορά στη Δεσκάτη, ως οικισμός, γίνεται στην οθωμανική απογραφή του 1454-1455 και συνεχίστηκε από τότε, με παραλλαγές της ονομασία της (βλέπε παραπάνω). Από τη Δεσκάτη κατάγονταν οι Ψυρραίοι/Ψυρράδες, οπλαρχηγοί της επανάστασης του 1821 και αρματολοί των Χασίων. Το 1854 έλαβε χώρα η λεηλασία και ο εμπρησμός της από τους Τούρκους. Ο ελληνικός στρατός μπήκε στην κωμόπολη, έπειτα από ολοήμερη μάχη με τον οθωμανικό στρατό, στις 7 Οκτωβρίου 1912 και την προσάρτησε στο Βασίλειο της Ελλάδας.
Στη Δεσκάτη λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την Παρασκευή του Πάσχα (ανήμερα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής) το έθιμο της Ανδρομάνας. Εκκλησιαστικά η Δεσκάτη υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος.
Εν κατακλείδι, η Δεσκάτη είναι μια γραφική, πολύ συμπαθητική πολιτεία της ελληνικής επαρχίας που αξίζει να επισκεφθείτε κάθε εποχή του χρόνου. Η πεζοδρομημένη κεντρική πλατεία με τις γύρω ταβέρνες, τα καφενεία και τα καφέ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής ζωής, ντόπιων και μη. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία των πολιούχων Κωνσταντίνου και Ελένης που είναι το καμάρι των κατοίκων. Στην ενότητα Δραστηριότητες μπορείτε να μάθετε τί μπορείτε να κάνετε εκεί.